انتخاب پاور آمپلی فایر

نوشته شده توسط مدیریت سایت 2019/11/14 18:25:21 0 نظرات سیستم صوت حرفه ای,

انتخاب پاور آمپلی فایر

تعریف پاور آمپلی فایر PA

پاور آمپلی فایر PA دستگاه صوتی می باشد که توان خروجی میکسر را برای راه اندازی باندها افزایش می دهد. قدرت خروجی پاور آمپلی فایر بر اساس توان مشخص می شود و هرچه توان خروجی یک آمپلی فایر زیاد باشد تعداد باند بزرگتر و بیشتری را می توان راه اندازی کرد. به این نکته توجه داشته باشید که تعداد باندهای قابل نصب به آمپلی فایر دارای محدودیت تعداد می باشد و بر اساس امپدانس ورودی باند و امپدانس خروجی پاور آمپلی فایر انتخاب می شود.
به این نکته توجه داشته باشید که از آمپلی فایر برای راه اندازی باندهای پسیو استفاده می شود، برای باندهای اکتیو که در کابینت آن ها آمپلی فایر طراحی شده است مستقیم به خروجی میکسر متصل می شود و نیازی به پاور آمپلی فایر نمی باشد.
در این بخش هدف ما بررسی پاور آمپلی فایرهای PA می باشد که بیشتر در سیستم های صوت حرفه ای کاربرد دارد.

 

موارد استفاده آمپلی فایر

از آمپلی فایر می توان در سالن های همایش، اجتماعات، تالار، کنسرت، موزیک اجرای زنده، مراسمات مذهبی و هر جایی که نیاز به توان بالا برای راه اندازی باندها باشد. آمپلی فایر های PA از نوع استریو می باشند و خروجی آن ها به دو بخش چپ/راست تقسیم می شود. معمولا کانال خروجی آمپلی فایر جهت اتصال به باند 2 عدد می باشد اما دیده می شود برخی از شرکت های تولید کننده سیستم صوتی 4 کانال و یا بیشتر نیز طراحی و تولید می کنند.
چیدمان و اتصال باند به آمپلی فایر باید به گونه ای باشد که صدا در سالن به دو بخش چپ و راست تقسیم شود.

 

 

ورودی و خروجی آمپلی فایر

جهت راه اندازی پاور آمپلی فایر نیاز به سیگنال ورودی و سپس خروجی که همان تقویت شده سیگنال ورودی می باشد نیاز است. نوع اتصالات در ورودی و خروجی ها با یکدیگر متفاوت می باشند در ورودی که معمولا به میکسر متصل می شود ار اتصالات XLR و یا TS استفاده می شود. بهترین گزینه XLR می باشد زیرا قانون ورودی و خروجی در این اتصالات به خوبی رعایت شده و موجب حذف نویز بخصوص در مسیرهای طولانی می شود.
برای خروجی آمپلی فایر، با توجه به نوع طراحی توسط شرکت سازنده می توان اتصال آمپلی فایر به باند را برقرار کرد؛ یکی از این گزینه ها اتصال به صورت پیچی می باشد، در حالت پیچی کابل های باند را زیر فیش های خروجی پیچی شکل آمپلی فایر قرار داده و سپس پیچ ها را سفت کرده و اتصال برقرار می شود در این مورد اتصال به خوبی برقرار شده اما عیبی که وجود دارد کاهش اطمینان پذیری اتصال می باشد و امکان اتصال خروجی منفی به مثبت و آسیب دیدن آمپلی فایر بسیار زیاد می باشد. مورد دوم استفاده از فیش های موزی برای اتصال می باشد که دارای اطمینان بیشتری نسبت به اتصال مستقیم کابل به خروجی پاور آمپلی فایر دارد.
بهترین گزینه برای اتصال باند به آمپلی فایر استفاده از فیش های اسپیکون می باشد که علاوه بر سرعت بالا در زمان اتصال از اطمینان خاطر بیشتری نیز برخوردار است.

 

انتخاب پاور آمپلی فایر

برای انتخاب پاور آمپلی فایر برای سیستم صوتی ابتدا باید نوع و تعداد باندهای پسیو انتخاب شود. دو موردی که برای انتخاب آمپلی فایر برای باند باید آن را در نظر گرفت، امپدانس و توان باند می باشد. معمولا باندهای PA دارای مقاومت 4 ، 8 و 16 اهم می باشند. توان باند نیز با توجه به تعداد و نحوه اتصال آن ها متفاوت می باشد. برای مثال فرض کنید اگر 4 عدد باند 8 اهم دارید!!! برای اتصال این 4 عدد باند بهتر است 2 عدد باند را بایکدیگر موازی کرده به یک لاین آمپلی فایر و دو عدد دیگرا نیز موازی به لاین دوم آمپلی فایر متصل کنید. در این صورت امپدانس هریک از لاین ها ( جمع مقاومت باندها ) 4 اهم می شود سپس اقدام به انتخاب آمپلی فایری کنید که توان آن در 4 اهم از جمع توان های باند بیشتر باشد.

 

کلاس کاری آمپلی فایر

پاور آمپلی فایرها از لحاظ طراحی با یکیدیگر متفاوت می باشند که آن را با نوع کلاس کاری A , B , AB , C , D , H مشخص می کنند. معمولا در سیستم های صوتی PA که نیاز به راندمان بیشتری است از کلاس کاری H استفاده می شود.
کلاس کاری آمپلی فایر D با سایر مدل ها متفاوت می باشد. در این کلاس کاری از مدار سوئیچینگ استفاده شده است و این امر موجب کاهش کلی وزن آمپلی فایر می شود.

 

 

کلید PARALLEL , BRIDGEA , STEREO در آمپلی فایر

معمولا در پنل پشت آمپلی فایر های حرفه ای یک عدد کلید 3 حالته وجود دارد که نوع ورودی را در مدار پری امپ آمپلیفایر تعغیر می دهد. کلید STEREO با قرار دادن دستگاه برروی این حالت باید دو عدد کابل R و L از خروجی RIGHT و LEFT میکسر به ورودی کانال A و B آمپلی فایر متصل کرد و هریک از کانال ها با ولوم مجزا کنترل می شوند. کلید PARALLEL در آمپلی فایر موجب می شود تا هر دو ورودی پری امپ آمپلیفایر با یکدیگر موازی شده و بوسیله یک عدد کابل یک سیگنال به آمپلی فایر اعمال می شود. اگر نیاز به قدرت بیشتر و استفاده حداکثری از هر دو کانال پاور آمپلی فایر هستید از کلید BRIDGE استفاده کنید در این نیز از یک عدد کابل برای اعمال سیگنال از میکسر به دستگاه آمپلی فایر استفاده می شود.

سرویس و نگهداری

از موارد فراوانی که موجب صدمه دیدن دستگاه می شود اضافه بار، نوسان برق، اتصال کوتاه، دمای بالا می باشد.


اضافه بار آمپلی فایر
در اتصال باندها به آمپلی فایر توجه داشته باشید توان کلی باندها بیشتر از آمپلی فایر نشود زیرا وقتی حجم ولوم را بالا ببرید راندمان کافی را نخواهیم داشت و موجب صدمه دیدن آمپلی فایر می شود. همچنین امپدانس زیاد باند موجب می شود تا حداکثر توان به باند انتقال داده نشود، و همچنین امپدانس کم کلی باندها موجب می شود تا توان بیشتری از آمپلی فایر به باندها منتقل شود و این امر موجب آسیب دیدن برد آمپلی فایر خواهد شد.


نوسان برق
از دیگر مواردی که موجب بروز خرابی و اشکال در برد تغذیه دستگاه پاور آمپلی فایر می شود نوسان برق می باشد. برروی آمپلی فایرها محدوده ولتاژکاری مشخص شده است اگر برق ورودی دچار نوسان گردد و از این محدوده خارج شود موجب صدمه دیدن برد تغذیه خواهد شد.


اتصال کوتاه
توجه داشته باشید کابل ها و اتصالات در خروجی که دستگاه را به باند متصل می کند دچار اتصالی مثبت و منفی نشود اگر این حالت اتفاق رخ بدهد موجب خرابی دستگاه آمپلی فایر خواهد شد.


دمای بالا
در استفاده های طولانی و افزایش ولوم خروجی موجب بالا رفتن حرارت ترانزیستورهای آمپلی فایر می شود این دمای بالا باعث سوختن قطعات و برد الکترونیکی پاور آمپلی فایر می شود.

یکی از بهترین گزینه ها برای افزایش طول عمر و جلوگیری از کاهش عمر دستگاه آمپلی فایر سرویس دوره ای آن می باشد این سرویس می تواند بازبینی قطعات، شستشوی ولوم ها و برد، استفاده از مولتی متر برای اندازه گیری واحد DC که موجب سوختن آمپلی فایرها می شود باشد.
 

ارسال نظر